Wat is baarmoederhalskanker?

Net zoals de vaginaschede, de eierstokken en de eileiders, behoort de baarmoeder tot de inwendige geslachtsorganen van de vrouw. De baarmoeder bestaat uit twee delen: Enerzijds het baarmoederlichaam en anderzijds de baarmoederhals; Aan beide kanten liggen de eierstokken met de eileiders.

De baarmoeder ziet er een beetje uit als een peer, het bovenste deel noemt men het baarmoederlichaam en dat is verbonden met de vagina via de baarmoederhals (= de cervix) en de baarmoedermond. In dit fragiele overgangsgebied ontstaat meestal baarmoederhalskanker.

Het slijmvlies in de baarmoederhals is niet hetzelfde als het slijmvlies in het baarmoederlichaam. Ze bestaan beiden uit verschillende cellen en gaan in over elkaar op de plaats waar de baarmoederhals overgaat in de vagina. In deze cellen ka de kanker ontstaan. Baarmoederhalskanker wordt ook wel cervixcarcinoom genoemd in de medische wereld.

De baarmoederhals ondergaat tijdens het leven van een vrouw vele veranderingen: Tijdens de puberteit, menopauze maar ook tijdens de bevalling. Bij een bevalling dient de baarmoederhals een rol als barrière om infecties tegen te houden zodat ze de baarmoeder niet kunnen bereiken. De baarmoederhals blijft gesloten tot op het moment dat de bevalling begint. Dan opent ze zich tot ongeveer 10 centimeter zodat de baby de ruimte heeft om geboren te kunnen worden.

Verloop van baarmoederhalskanker.

Baarmoederhalskanker ontwikkelt zich zeer langzaam. Op de site kan je reeds lezen over de voorstadia (namelijk de afwijkende cellen in de baarmoederhals door een chronische infectie van het HPV-virus). Tijdens het voorstadia zal je daar weinig van ondervinden, waardoor preventief onderzoek (en vaccinatie) wel altijd nodig zal zijn.

Stadia baarmoederhalskanker

Stadia baarmoederhalskanker

Baarmoederhalskanker kent vier verschillende stadia:

  1. De tumor die zich beperkt tot de baarmoederhals;
  2. De tumor groeit door van de baarmoederhals tot in het steunweefsel rond de baarmoederhals of het bovenste deel van de vagina;
  3. De tumor groeit verder door tot aan de bekkenrand of in het onderste deel van de vagina;
  4. De tumor groeit buiten het bekken of in de blaas of endeldarm. Ook zijn er in het vierde stadium uitzaaiingen mogelijk in andere organen zoals bijvoorbeeld de longen.

Related Posts

About The Author