Na een behandeling: Gevolgen

Operatie

Een operatie kan mogelijk gevolgen met zich meebrengen. Chirurgische ingrepen die onder anesthesie worden uitgevoerd, kunnen complicaties omvatten. Patiënten die een operatie ondergaan, moeten dus rekening houden met eventuele complicaties zoals bloedingen, infecties, trombose en/of hart-of ademhalingsproblemen.

Bij een hysterectomie kunnen eventueel de darmen en urinewegen worden beschadigd. Dit heeft te maken met de ligging van de organen. De urinewegen en darmen liggen namelijk ook in het bekken samen met dus de darmen (onderste spijsverteringskanaal) en onderste urinewegen.

Ook kan een hysterectomie de ondersteunende bekkenbodemspieren beschadigen. Hiermee vergroot deze heelkundige ingreep de kans op urine incontinentie en vaginale verzakking.
Als de lymfeklieren worden verwijderd, kan dit tevens het lymfevatensysteem beschadigen of blokkeren. Wanneer dit gebeurd, loopt de patiënt een groot risico op lymfoedeem. Dit is een aandoening waarbij het lymfevocht niet meer weg kan sijpelen en opstapelt in de benen. Door dit proces krijgt een patiënt opgezwollen benen.

Indien een patiënt voor haar menopauze wordt geopereerd, is de kans groot dat zij na de operatie menopauzesymptomen ervaart. Dit vanwege het feit dat haar eierstokken zijn verwijderd.

Bestraling/Radiotherapie

De gevolgen van radiotherapie rondom het bekkengebied zijn vooral de aanwezigheid van bloed in de urine, blaaskrampen, pijn bij het plassen, plasdrang, vaginale vernauwing, verstopping van de urinewegen en/of verzwering of afsterving van het slijmvlies binnenin de blaas.

Bestraling rondom het spijsverteringskanaal heeft ook zijn gevolgen. Zo hebben patiënten last van diarree en kunnen ze afscheiding van bloed en slijmvlies in het rectum krijgen.

Intravaginale brachytherapie

Nevenwerkingen van intravaginale brachytherapie zijn vaginale droogte, vaginale vernauwing en seksueel ongemak. Ook lopen patiënten na deze behandeling een hoger risico op bekkenbreuk en/of osteoporose.

Chemotherapie

Chemotherapie bij endometriumkanker leidt tot haarverlies en daling van het aantal bloedcellen en bloedplaatjes. Dit heeft wederom gevolgen voor het lichaam. Nevenwerkingen die hierbij ontstaan, zijn veelal bloedarmoede, bloedingen, infecties en ga zo maar door.

Hormoontherapie

Hormoontherapie kan lichte bijwerkingen of ernstigere bijwerkingen veroorzaken. Lichte bijwerkingen zijn o.a. borstpijn, hoofdpijn en misselijkheid. Bijwerkingen van een ernstiger aard zijn een abnormale vaginale bloeding, beroerte, longembolie, trombose en hartproblemen.

Related Posts

About The Author