Endometriumkanker voorkomen

Er bestaat geen enkele manier om endometriumkanker te voorkomen, maar we kunnen wel het risico verminderen. Uit wetenschappelijk onderzoek is namelijk gebleken dat het vermijden van enkele risicofactoren de kans op endometriumkanker verkleint.

Ook kunnen beschermende factoren worden ingezet bij het voorkomen van dit type baarmoederkanker.

Risicofactoren zijn over het algemeen te verhelpen. Zo kunnen de meeste mensen stoppen met roken en aan meer lichaamsbeweging doen.

Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen, maar wanneer het grootste deel van de (vrouwelijke) bevolking deze risicofactoren uitsluit, is de kans op endometriumkanker een stuk kleiner. Beschermende factoren zoals beginnen met een gezonder dieet kan helpen bij het voorkomen van endometriumkanker.

Toch vertellen risicofactoren ons niet alles. Zo kan een endometrium patiënte altijd gezond hebben geleefd en toch kanker hebben gekregen. Ook bestaan er hoogstwaarschijnlijk vrouwen die alle risicofactoren bezitten, maar geen kanker hebben of ooit krijgen.

Daarentegen wijst onderzoek uit dat risicofactoren wel degelijk een rol spelen bij de ontwikkeling van endometriumkanker. Hieronder hebben we een lijstje opgesteld met beschermende factoren die deze vorm van kanker zo veel mogelijk elimineert.

Baarmoederkanker voorkomen: Tips ter preventie

  • Beperk alcoholgebruik. Af en toe een drankje mag, maar doe dit wel met mate!
  • Combinatie orale anticonceptiva. Het combineren en nemen van anticonceptiemiddelen die zowel oestrogeen als progesteron bevatten, vermindert het risico op endometriumkanker. De anticonceptiepil is hier een voorbeeld van. Vrouwen die bovendien de pil lang door hebben geslikt, hebben weinig aanleg voor het ontwikkelen van endometriumkanker.
  • Controle over diabetes. Vrouwen met suikerziekte hebben een verhoogd risico op deze vorm van kanker, omdat het de oestrogeenspiegels in het bloed en de effecten ervan verandert. Daarom is voor deze vrouwen van belang hun diabetes onder controle te hebben.
  • Innemen van soja eiwitten. Het dagelijks eten of drinken van soja eiwitten zou de kans op endometriumkanker verlagen. Klik hier voor gezonde producten.
  • Lichaamsbeweging. Lichamelijke activiteit is teven een beschermende factor dat de kans op endometrium aanzienlijk verlaagt.
  • Raadpleeg een arts over het gebruik van oestrogeen. Sommige vrouwen kiezen ervoor om de symptomen van de menopauze te beperken door middel van oestrogeen. Raadpleeg echter altijd een arts over het eventuele risico op endometriumkanker en hoe het middel de kanker zou kunnen beïnvloeden.
  • Vermijd frisdranken. Onderzoekers hebben aangetoond dat vrouwen die frequent een blikje cola met toegevoegde suikers drinken, een groter risico lopen op endometriumkanker.
  • Vermijd een vetrijk dieet. Een ongezonde leefstijl verhoogt iedere vorm van kanker. Een regelmatige inname van voedsel met veel calorieën kan tevens leiden tot overgewicht. Obesitas is ook een grote risicofactor bij endometriumkanker. Verder zou een vetrijk dieet bijdragen aan een onevenwichtige oestrogeenspiegel dat eveneens een risicofactor is. Daarnaast is het volgen van een gezond dieet de beste manier om fit te blijven. Daarom staat diëten staat gelijk aan het inzetten van beschermende factoren tegen endometriumkanker.

Related Posts

About The Author