Wat is Endometriumkanker?

De uterus, of ook wel baarmoeder, is het vrouwelijke geslachtsorgaan waarin de foetus tot ontwikkeling komt. Het is een klein en hol peervormig orgaan dat zich in het bekken van een vrouw bevindt. De binnenkant van de baarmoeder, ook wel endometrium genoemd, is bekleed met slijmvlies. Deze slijmvlieslaag heeft de functie om een bevruchte eicel te laten innestelen en vervolgens te laten groeien.

Ons lichaam is opgebouwd uit miljarden cellen. Zo heeft iedere cel zijn eigen taak waarbij het tevens rekening houdt met zijn omgeving. Er zijn cellen nodig voor groei en herstel. De cellen in het baarmoedervlies dienen bijvoorbeeld voor het aanmaken en afgeven van slijm en andere vloeistoffen. Na een tijdje sterft een lichaamscel.
Geen paniek, want deze cel maakt eerst een exacte kopie van zichzelf waarbij de nieuwe kopie zijn oude functie overneemt. Soms is er echter een lichaamscel die nogal ongeremd van aard is en gaat groeien i.p.v. sterven.

Deze lichaamscel verandert plotseling in een kwaadaardig woekerende cel waarbij het uiteindelijk tot een tumor uitgroeit. Wanneer dit gebeurt, is er sprake van kanker.

Bij endometriumkanker of baarmoederkanker is de kanker begonnen in het baarmoederslijmvlies. Deze vorm van kanker wordt ook wel ‘adenocarcinoom kanker’ genoemd. Uiteindelijk hebben de cellen zich zo ontwikkeld dat er kanker is ontstaan aan de binnenkant van de baarmoeder dat we endometriumkanker noemen.

Baarmoederkanker of baarmoederhalskanker?

Endometriumkanker mag niet verward worden met baarmoederhalskanker. Deze vorm van kanker ontstaat in de baarmoederhals (cervix), in tegenstelling tot het baarmoederslijmvlies bij endometriumkanker. De diagnose en behandeling bij deze twee typen kanker zijn uiteraard verschillend en mogen dus niet met elkaar vergeleken worden.
Komt endometriumkanker veel voor?

Vrouwen boven de 50 jaar lopen het grootste risico op endometriumkanker. Meer dan de helft van de gevallen van deze kankervorm komt in de leeftijd van 55 tot 74 jaar voor. Slechts 10 procent van endometriumkanker doet zich voor bij vrouwen onder de 40 jaar. Indien de endometriumkanker op tijd is gediagnosticeerd, heeft de kanker zich alleen beperkt tot de baarmoeder. Dit noemen artsen ook wel stadium I. De 5-jaarsoverleving bij deze vrouwen bedraagt maar liefst negentig procent.

Endometriumkanker is de meest voorkomende vorm van baarmoederkanker. Uit onderzoek is gebleken dat van elke 100 Europese vrouwen 1 op de 2 ooit in hun leven endometriumkanker ontwikkelen. Jaarlijks worden er bij maar liefst 88,000 vrouwen endometriumkanker vastgesteld. Dit aantal neemt nog steeds toe en daarom is endometriumkanker de zevende doodsoorzaak bij West-Europese vrouwen.

Related Posts

About The Author