Endometriumkanker opsporen (Symptomen)

Zoals velen van jullie weten, wordt baarmoederhalskanker systematisch iedere drie jaar onderzocht. De gynaecoloog probeert tijdens zo’n consult door middel van een cervixuitstrijkje baarmoederhalskanker op te sporen.

In tegenstelling tot baarmoederhalskanker is het niet wenselijk om endometriumkanker op deze manier te ontdekken. Het baarmoederslijmvlies zit namelijk een stuk hoger dan de baarmoederhals zelf waardoor een uitstrijkje onprettig zou aanvoelen. Toch gebeurd het wel eens dat met gebruik making van een uitstrijkje endometriumkanker wordt gediagnosticeerd, hoewel dit oorspronkelijk niet de intentie is.

Hevig bloedverlies: eerste symptoom van baarmoederkanker

Endometriumkanker wordt over het algemeen al in een vroeg stadium ontdekt, omdat er bij deze vorm van kanker meestal abnormaal bloedverlies via de schede vloeit. Na de menopauze hoort namelijk geen enkele vrouw vaginale bloedingen te hebben. Is dit wel het geval, dan kun je het beste een arts raadplegen.

Indien een vrouw ongewoon hevig bloedverlies heeft tijdens de menstruatie, of vaginale bloedingen heeft tussen haar menstruatiecycli, kan dit tevens wijzen op endometriumkanker. Bloedverlies na de seks (postcoïtaal bloedverlies) is mogelijk eveneens een aanwijzing zijn voor endometriumkanker. Behalve bloedverlies kan pijn bij het vrijen optreden. Desalniettemin hoeven deze bloedingen niet per se de oorzaak zijn van endometriumkanker; alle bovengenoemde symptomen kunnen ook op andere aandoeningen wijzen.

Andere symptomen van baarmoederkanker

Naast ongewoon vaginaal bloedverlies kan baarmoederkanker nog andere symptomen hebben. Een van de meest voorkomende symptomen is een bruine afscheiding na de overgang. Deze afscheiding staat bekend om grote hoeveelheid en zijn onaangename geurverspreiding. Er is echter dikwijls weinig tot geen pijn merkbaar bij symptomen van endometrium. Indien de kanker is uitgezaaid, kunnen er daarentegen wel pijnklachten ontstaan.

Pijnklachten in het bekkengebied komt voor bij vrouwen met endometriumkanker. De oorzaak van deze veelvoorkomende klacht is echter nog nooit vastgesteld. Het enigste wat artsen hierover hebben vastgesteld, is dat de bekkenpijn plotseling of chronisch is en dat de aard en intensiteit ervan kan fluctueren.

Pijn bij het plassen kan tevens een aanduiding zijn van endometriumkanker. Desgelijks kunnen incontinentie en een veranderd ontlastingspatroon een teken zijn van endometrium. Minder voorkomende klachten zijn buikpijn, moeheid en vermagering. Dat wil niet zeggen dat deze klachten niet voorkomen, maar wel op mindere schaal.

Related Posts

About The Author