Endometriumkanker behandeling

Behandelplan
Wanneer de resultaten van de onderzoeken binnen zijn, wordt er (indien nodig) een behandelplan opgesteld door de gynaecoloog en een eventuele radiotherapeut. Voor een optimaal behandelplan zijn er een aantal dingen wat de arts van de patiënt moet weten.

Verschillende gegevens worden hierom verzameld. Enkele voorbeelden zijn:

  1. Algehele gezondheid.
  2. Familiale voorgeschiedenis van kanker. Dit gaat vooral om borstkanker en ovariumkanker.
  3. Menopauzale status.
  4. Persoonlijke medische voorgeschiedenis.
  5. Resultaten van het klinisch onderzoek.

Uitnodiging voor een gesprek

Nadat het gehele behandelplan is opgesteld, wordt de patiënt uitgenodigd voor een gesprek. Tijdens dit gesprek worden de behandelmogelijkheden besproken. Uiteraard wordt er rekening gehouden met eventuele persoonlijke wensen en andere factoren zoals de verschillende gegevens van hierboven.

Ook zal de arts de grootte van de tumor met de patiënt bespreken. Het gesprek kan voor de patiënt nogal heftig van aard zijn, daarom is het van belang voor de patiënt op tijd aan te geven wanneer het haar overvalt. Extra bedenktijd om tot een passende keuze te komen, is nooit te veel gevraagd!

De behandeling

De mate waarin de tumor is doorgegroeid en/of uitgezaaid speelt is het belangrijkste gegeven bij de behandeling van het endometrium. Het stadium en het type van de baarmoederkanker speelt namelijk een grote rol bij de keuze van de behandeling. En hier geldt ook: hoe hoger het stadium, hoe slechter de prognose. Toch zullen de meeste vrouwen een operatie ondergaan.

Operatie

Indien de kanker beperkt is gebleven tot het baarmoederslijmvlies of de spierlaag, dan wordt de baarmoeder verwijderd (hysterectomie). De artsen bij deze operatie zijn tevens genoodzaakt de eileiders en eierstokken te verwijderen.

Wanneer de tumor echter is doorgegroeid naar de baarmoederhals, dan worden naast de baarmoeder, eileiders en eierstokken; tevens de nabijgelegen lymfeklieren en steunweefsel weggehaald. Dit noemen ze ook wel radicale hysterectomie. Tijdens de operatie wordt er voor verder onderzoek wat vocht uit de buik weggenomen. Dit vocht wordt wederom opgestuurd naar een laboratorium voor verder onderzoek.

Bestraling

Als de tumor niet geopereerd kan worden, door bijvoorbeeld een slechte algemene gezondheid, zal de kankerpatiënt worden bestraald. Een ander woord voor bestraling is radiotherapie. De straling vernietigt kankercellen in de baarmoeder. Door bestraling wordt tevens het erfelijk materiaal in de lichaamscel beschadigd zodat de kankercel zich niet meer kan delen en uiteindelijk doodgaat.

Wanneer een tumor de gewenste grootte heeft bereikt, kan de tumor in de meeste gevallen alsnog operatief worden verwijderd.

Intravaginale brachytherapie wordt enkel toegepast bij patiënten met graad 1-2 tumoren. Brachytherapie kun je zien als een soort van inwendige radiotherapie. Bij intravaginale brachytherapie wordt namelijk de stralingsbron in de vagina zelf geplaatst.

Hormoontherapie

Een arts kan je ook behandelen door middel van hormoontherapie. Zoals eerder gezegd, vertraagt progesteron de groei van kankercellen. Daarom wordt progesterontherapie mede overwogen als behandeling voor endometriumkanker, ook wanneer de kanker is uitgezaaid.

Chemotherapie

Chemotherapie wordt niet altijd even graag ingezet, maar kan soms toch worden overwogen. Meestal wordt er voor chemotherapie gekozen naast bestraling en/of operatie. Door chemotherapie gaan kwaadaardige cellen dood. Toch wordt chemotherapie niet standaard toegepast bij deze vorm van baarmoederkanker.

Na de behandeling: Uitslag

Wanneer de uitslag van de patholoog binnen is, zal de patiënt nogmaals op gesprek komen. Tijdens dit consult wordt de patiënt vertelt of de tumor zich heeft beperkt tot het baarmoederslijmvlies of juist is ingegroeid.

Indien de tumor zich beperkt tot het slijmvlies van de baarmoeder, mag de patiënt spreken van geluk en is geen verdere behandeling nodig. Wanneer de tumor daarentegen is ingegroeid in de spier van de baarmoeder of kwaadaardige cellen in het buikvocht voorkomen, dan is er nabehandeling nodig. Een nabehandeling wil zeggen dat de patiënt in dit geval nabestraling moet ondergaan.

Na de behandeling: Genezing?

Indien endometriumkanker in een vroeg stadium wordt ontdekt, is er een grote kans op genezing. Een vroeg stadium van baarmoederkanker wil zeggen dat de kanker zich beperkt heeft tot de baarmoeder en niet is uitgezaaid. Omdat abnormaal bloedverlies één van de symptomen is van baarmoederkanker, wordt deze vorm van kanker in de meeste gevallen vroeg wordt gediagnosticeerd.

Related Posts

About The Author