Na een behandeling: Gevolgen

Vruchtbaarheid: als de baarmoeder behouden blijft, dan blijft het in principe mogelijk om nog zwanger te worden. Vergeet echter niet dat chemotherapie de vruchtbaarheid wel kan aantasten. Vóór de behandeling kan je wel nog eicellen laten invriezen. Praat er sowieso op voorhand over met je gynaecoloog en vraag eventueel ook raad bij het fertiliteitscentrum om op voorhand de nodige stappen te kunnen ondernemen.

Als de eierstokken verwijderd worden, dan stopt de aanmaak van bepaalde hormonen. Dit versnelt eigenlijk de periode om tot de menopauze te komen. Dit kan bepaalde klachten met geven zoals het overmatig transpireren en een droge schede.

Moeilijkheden met plassen komt soms ook voor na een operatie. Dit kan het gevolg zijn van enkele kleine zenuwen die tijdens de operatie werden beschadigd. Doordat de zenuwen niet goed meer werken bestaat de kans dat de blaas volloopt en je dan opeens urine verliest. Ga op geregelde tijdstippen plassen en na een tijdje keer de automatisatie wel terug.

Ook de ontlasting kan iets moeilijker verlopen na een operatie aan de baarmoederhals. Laxeermiddelen kunnen hier wel even het probleem verhelpen.

Wanneer de lymfeklieren werden weggehaald bij de operatie dan kunnen je benen opzwellen. Dit komt door een opstapeling van lymfevocht. Ga meteen naar je arts wanneer je merkt dat je benen opzwellen, strak of zwaar aanvoelen en wanneer het pijnlijk wordt.

Related Posts

About The Author